مسمومیت ناشی از ماهی و میگو در تابستان را جدی بگیرید

0 0

با توجه به فصل گرما ماهی و میگو به سرعت دچار فساد میشود و مسمومیت در پی دارند به همین دلیل لازم است در زمان خرید به ویژگی‌های ظاهری این مواد غذایی توجه کرد.

محمد رضایی مسئول آموزش و ترویج اداره کل دامپزشکی استان مرکزی  گفت‌، ‌در خصوص مسمومیت‌های غذایی در فصل تابستان اظهار کرد: میگو و ماهی از جمله مواد خوراکی با ارزش بالا هستند که همواره توصیه‌های فراوانی برای مصرف آن می‌شود، اما در فصل تابستان، هشدار مسمومیت ناشی از خوردن این دو ماده خوراکی و ترس ناشی از آن پای این دو جاندار سلامت‌بخش را از سفره‌ها گاهی کوتاه می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه با رعایت اما و اگرها می‌توانیم در تابستان نیز از این دو خوراکی دریایی استفاده کرد، گفت: در فصل تابستان و گرمای هوا ماهی و میگو به دلیل آنکه بافت حساس‌تری نسبت به سایر فرآورده‌های خام دامی(گوشت مرغ، گوشت قرمز) دارند، خیلی سریع‌تر فاسد می‌شوند، البته در حالت کلی فرآورده‌های دریایی پس از صید اگر در شرایط نامطلوب نگهداری شوند، شروع به فاسد شدن خواهند کرد‌ که این امر به دلیل رشد سریع میکروب‌های مولد فساد و مسمومیت غذایی است.

رضایی تصریح کرد: میزان فسادپذیری هر ماده خوراکی بستگی به میزان و نوع قند، پروتئین، چربی، ویتامین و املاح معدنی آنها دارد و از همین رو گوشت ماهی و میگو سریع‌تر از گوشت قرمز و مرغ فاسد می‌شوند، به طوری که هر چقدر یک ماده خوراکی حاوی پروتئین، ویتامین واملاح معدنی بیشتری باشد، زودتر فاسد می‌شود و البته نوع این مواد نیز در این موضوع موثر است.

وی با اشاره به اینکه در فسادپذیری ماهی عوامل مختلفی تاثیرگذار است حتی شیوه صید ماهی در این موضوع موثر است، افزود: اگر ماهی در شرایط نامساعد صید شود فسادپذیری آن نیز به مراتب بیشتر خواهد بود. دمای محیطی که ماهی در آن نگهداری می‌شود‌(پس از صید، در فروشگاه و منزل) نیز امری بسیار مهم است.

مسئول آموزش و ترویج اداره کل دامپزشکی استان مرکزی اضافه کرد: اگر شکم ماهی پس از صید به سرعت تخلیه شود و شست و شو و خنک‌سازی نیز انجام گیرد، نسبت به زمانی که ماهی مدت زمان طولانی با شکم تخلیه نشده در دمای محیطی بالا باقی بماند از کیفیت بهداشتی و تغذیه‌ای مطلوب تر برخوردار خواهد بود.

وی با اشاره به توصیه‌ای در زمینه خرید و نگهداری آبزیان خرید از مراکز و فروشگاه های معتبر و تحت نظارت اداه کل دامپزشکی عدم استفاده از ماهیانی که خارج از یخچال نگهداری شده اند. توجه به تاریخ تولید و انقضاء محصول نگهداری ماهی و سایر آبزیان تازه در یخچال و آبزیان منجمد در فریزر‌(۱۸-درجه سانتی گراد) از جمله الزامات در زمان خرید آبزیان عنوان کرد.

رضایی توجه به علائم ظاهری همچون ماهی تازه و سالم فاقد بوی بد از موارد بسیار مهم عنوان کرد و گفت: هرچه ماهی مانده‌تر باشد بوی تندتری که ناشی از آمونیاک است به همراه خواهد داشت، چشم ماهی تازه، شفاف و براق است. پس از مدتی مات و کمی خاکستری رنگ می‌شود،  بدن ماهی باید براق یا به اصطلاح متالیک باشد. ماهی مانده کدر و بی رنگ و حال است، فلس ماهی تازه به آسانی جدا نمی‌شود،  فلس‌های ماهی هم باید درخشان، براق محکم و بهم چسبیده باشد. داشتن چنین ویژگی‌هایی نشان از تازگی و سلامت ماهی است، در غیراین صورت باید از خرید آن امتناع کرد.

وی افزود: اگر ماهی مانده را فشار دهید جای انگشت روی آن می‌ماند. ماهی تازه سفت و محکم است و قوام دارد. اگر آبشش‌ها را باز کنید. باید داخل آن قرمزخونی باشد. آبشش ماهی مانده رنگ پریده است. دهان معمولا بسته است به استثنای ماهیانی که در آب خفه شده‌اند، توجه به همه این عوامل ضامن مصرف ماده غذایی سالم است.

رضایی تاکید کرد از انتخاب ماهی هایی که دارای مشخصاتی همچون  کدر،کثیف بودن و پوشیده از مواد لزج، چشم‌های غیر شفاف، کدر و فرورفته، خط مرزی کاملا مشخص بی‌رنگ و نرم و اغلب با لکه‌های قرمز خونی در اطراف چشم، فلس‌ها کدر و سست که به سادگی از پوست جدا می‌شوند عضلات نرم و فاقد مقاومت مواردی است که در صورت وجود آنها در ظاهر ماهی نباید مصرف شود.

‌انتهای پیام

ممکن است بپسندید

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.